Ikke feil å være uenig – med noen

Neida Østgård, det er absolutt ikke feil å være uenig hverken med meg eller NTF. Uenighet er sunt og kan i beste fall drive en sak konstruktivt framover. Og jeg er helt enig i at diskusjonen må løftes for å være fruktbar. Men ingen er tjent med feilinformasjon rundt IT, helsenett og informasjonssikkerhet. Når dette likevel kommer, mener jeg NTF er forpliktet til å påpeke feilene. Dersom oppfatninger som ikke har grunnlag i virkeligheten får feste seg, risikerer vi at tannlegene foretar sine selvstendige valg på feil grunnlag. Og, i verste fall, at de følger en praksis som senere kan gi dem problemer. Det kan ikke vi som tannlegenes forening sitte stille og se på.

Østgård og jeg er trolig grunnleggende uenige. Er NTF og Praksiseierforeningen (PeF) det også? NTF mener tannlegene bør ta sikte på å knytte seg til helsenettet. I «Løp og kjøp» står anbefalingen temmelig tydelig: Klinikker med flere tannleger, store HELFO-oppgjør eller spesiell interesse bør gå først. Tannlegene må kunne utnytte IT – hvis de vil. Det er allerede mer innenfor helsenettet enn HELFO, og mer kommer i 2011. Det er behov for standardisert kommunikasjon, og NTFs hovedstyre har ikke ønsket å være med på å bygge ut et eget system på siden av resten av helse-Norge. I stedet har hovedstyret valgt å jobbe for at muligheter og tjenester skal være tilgjengelig og at sikkerheten ivaretas – på en enklest mulig måte.

NTF er helt enig med PeF om at myndighetene burde ha gått inn med penger for å få privat helsepersonell til å knytte seg til helsenettet. Samfunnsmessig ville man fort tjene inn investeringen ved at flere kom med i samhandlingen raskere. Myndighetene har i stedet valgt å stille krav til behandlerne i form av HELFOs krav om elektronisk innsending, noe som rammer circa 25 prosent av tannlegene. NTF har selvsagt tatt opp finansieringsproblemet og vi har selvfølgelig jobbet mot HELFOs innsendingskrav. Vi har ikke nådd frem. Derimot har vi oppnådd unntak som i det minste gir en viss frivillighet for en stor gruppe medlemmer. For de fleste vil det nok være et betydelig bedre alternativ å komme inn under et unntak enn å stå utenfor direkteoppgjørsordningen.

En liten presisering om signering av HELFO-oppgjøret. Jeg har skrevet at tannlegen kan gi andre fullmakt. Dette er skriftlig bekreftet fra HELFO. Å gi en fullmakt er ikke å låne ut eget kort og pinkode, og det kan vel ikke være det Østgård mener. Både ved journalføring og signering skal man selvfølgelig identifisere seg korrekt. Dersom man ønsker å delegere selve signeringen bør man ta kontakt med sitt lokale HELFO-kontor for å avklare hvordan det skal gjøres i praksis. Signering av et elektronisk direkte oppgjør er å sette inn kortet og taste en fire-sifret kode. Om innsparingen blir verdt arbeidet med en formell fullmakt får være opp til den enkelte å vurdere.

Invitasjonen til PeF om et møte om IT og informasjonssikkerhet kommer.

Jørn AndréJørgensen 

Visepresident, NTF